måndag 7 februari 2011

Stora barn Hakarp v.6

Måndag: Hej igen efter helgen! På förmiddagen har alla barn lekt utomhus. Idag var det halt och blött ute. Melvin, Oskar, Olof, Elliot och Hugo hittade bra pinnar som gick att använda som ishockeyklubbor. En kotte fick vara puck. Sedan var matchen i full gång på isen. Det blev många mål och många "trill" på den hala isen. Victor och Aron upptäckte att sanden hade kommit fram så att det gick att gräva. Riktigt roligt att köra traktor och bilar i sand igen.
Efter lunch firade vi Signe som fyllt fyra år. Hon bjöd på god Hello Kitty glass.
Under eftermiddagen har vi bla haft mattesamling och spelat spel i mindre grupper. En grupp höll på med träkulor som de räknade. De räknade hur många bokstäver det egna namnet innehöll och fick sedan trä lika många kulor på en tråd.
En annan grupp räknade ballonger och en grupp spelade ett tärningsspel. Resten av eftermiddagen lekte vi fritt inomhus.

Tisdag: På förmiddagen gick vi på en härlig promenad. Vi stannade och lekte på ett fält där det fanns roliga stenar att klättra på. Olof hittade en liten skalbagge som verkade ligga och sova i mossan men när han hade pratat en stund med den så vaknade den. Kanske trodde den att våren äntligen hade kommit.
Efter lunch läste vi boken om Pippi. Den här gången handlade det om när Pippi talade förstånd med en haj som villa äta upp Tommy. Barnen satt med spända ansikten och lyssnade. Som tur var lyckades Pippi kasta iväg hajen och Tommy kunde simma mot land. Efter sagan ritade vi det vi läst om.
Dagens mellanmål gjordes idag av Stella, Thilde, Signe, Victor och Vide. Barnen skar äppelbitar och blandade mjöl, smör, havregryn och socker till en äppelpaj. Pajen blev riktigt uppskattad av alla. Under resten av eftermiddagen var det bla fri dans till musik i kuddrummet.

Onsdag: Utelek på gården under förmiddagen. Efter lunch, som bestod av tomatsoppa med makaroner, delade vi upp barnen i två grupper. En grupp( Aron, Elliot, Pontus, Olof, Melvin, Axel, Hugo, Mattis och Oskar) hade samling med flanosaga. Sagan handlade om Alfons Åberg som har en låtsaskompis och som också får en ny vän. Eftersom vi arbetar en hel del med empati nu pratar vi mycket om hur man ska vara mot varandra. Efter sagan fick barnen fundera på och försöka berätta om hur man gör om man ser att en kompis är ledsen. Det är inte självklart för barnen att det första man gör är att fråga vad som har hänt utan istället kanske man tyckte att det första man gör är att hämta ett plåster. Vi diskuterade också hur det känns om tex en kompis häller upp flingor till sig själv och allt tar slut så att det inte räcker till de andra. Efter en del tänkande kom de på att det bästa är att kompisen får dela med sig av det som han eller hon har i sin tallrik. Detta är viktiga frågor som kan diskuteras många gånger.
Den grupp som inte hade flanosamling (Thilde, Maja, Alva, Stella, Signe och Victor) hade först en stunds vila. Sedan bytte vi om till gymnastikkläder och dansade och rörde oss till rolig musik. Det var bla annat: "Moster Ingeborg ", Huvud, axlar, knä och tå" och Björnen sover. Efter att ha dansat och skuttar runt var vi alla rejält varma. Då var det skönt att lägga sig ned en stund på mattan och slappna av.
Resten av eftermiddagen ägnade vi åt sockermålning och fri lek. De fina målningarna kan ni titta på i kuddrummet.


Torsdag: Under morgonen har Hugo, Elliot, Axel, Oskar, Pontus och Olof byggt mycket med lego. Idag skapades en ishockeyrink med HV:s alla spelare och Brynäs spelare. En domare fick också plats och runt omkring rinken stod publiken. Barnen är just nu väldigt kreativa när det gäller legobygge. De bygger varje dag och det växer fram spännande städer, bilar och mycket annat.

Förmiddagen tillbringade vi inomhus. Några barn fortsatte även idag med sockermålning. Det blir verkligen en härlig lyster på konstverken. Thilde, Oskar, Axel, Aron, Maja och Hugo spelade vårt roliga ljudlotto där det gäller att kunna känna igen de ljud man har på sin spelbricka.

Efter lunch tittade vi i Elliots bok som handlar om Starwars. Barnen berättade vad de olika figurerna heter. Starwars är ett stort intresse hos barnen och det var roligt att titta i boken tillsammans.
När vi tittat klart tog vi på oss våra ytterkläder och gick ut och lekte på gården. Idag var det härlig ny kramsnö som gick att bygga med. I snön växte det bla annat fram ett Starwarsrymdskepp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar