torsdag 16 september 2010

Vad har de stora barnen i Hakarp gjort v 36?

Måndag: Vi har varit på en härlig utflykt till 4H-gården i Mullsjö. Glada och förväntansfulla barn (och fröknar) steg på bussen kl. 9.00. När vi kom ned till Huskvarna stannade bussen och hämtade upp ytterligare barn och fröknar från vår andra avdelning. När vi kom fram till gården blev vi hälsade välkomna av Kristina och Eva-Lena som jobbar där. De berättade om gården och visade oss runt bland djuren. Sedan var det dags för fikastund. Vi blev bjudna på härliga muffins, som Eva-Lena bakade när vi kom, och festis. Under vår dag hann vi uppleva mycket. En del djur gick fritt omkring t.ex. getter, kanin, ankor, höns och katter. Till allas förtjusning hade en kattmamma fått ungar som var några veckor gamla och som alla som ville fick gosa med. Kattungarna var nog lika trötta som barnen när vi åkte där ifrån. På gården bor även hästar, ca 20 stycken, som gick ute i hagen. Vi fick följa med och hämta in fyra hästar som fick stå inne en stund. Hästarna fick vi sedan ta hand om och klappa, borsta och mata med äpplen och morötter. Jättemysigt! Efter all lek bland djuren smakade det gott att plocka fram våra medhavda matsäckar. Vädret var på vår sida hela dagen så vi satt ute i den sköna solen och åt. Efter att vi sagt hej då till alla djuren steg vi på bussen och det var ett och annat barn som somnade gott i bussätet.


Tisdag: På förmiddagen lekte barnen ute på gården. Efter lunchen, som idag bestod av ärtsoppa, hade vi sagoläsning i soffan. När vi läst klart var det dags att lotta fram veckans djurskötare. Den här veckan blev det Olof och Maja som ska ta hand om djuren. Eftermiddagen tillbringades inomhus med fri lek, pärlpyssel och kojbygge. Några barn spelade ett roligt ljudspel som är som ett memory där det gäller att känna igen olika ljud.


Onsdag: Efter en god frukost lekte vi inne en stund, innan det var dags att ge sig ut i det fina höstvädret. Hugo, Alva och Oskar fick stanna inne och spela ett mattespel. Det var ett slags matte-lotto, där det gällde att få ihop rätt siffra med rätt antal figurer. Barnen tyckte det var roligt, och dom var riktigt duktiga. När spelet var slut tog vi tag i att sortera vårt lego i färgordning. Maja och Olof fick ge sig ut i hönshuset för att mata och byta vatten. Dom passade även på att gosa lite med Joppe och Lisa (våra kaniner). Resten av barnen hjälpte Pethra att skörda rödbetorna vi odlat. Det blev inte så många, men av dom vi fick ska vi lägga in senare i veckan. Till lunch åt vi korvgryta med ris, och efter maten satt barnen i soffan och lyssnade på boken ”Händiga Helen fixar pappa”. Eftermiddagen spenderades ute även den, och eftersom solen tittade fram passade vi på att äta Elins nybakade frallor utomhus till mellanmål.


Torsdag: Idag kom sköldpaddan Fred på besök. Det är Angelicas husdjur som bor hemma hos hennes mamma. Fred är en Grekisk landsköldpadda som är 15 år, och han kan bli runt 100 år. Han är vegetarian och lever gärna i ett varmt (minst 27 grader) och torrt terrarium, allt för att fånga den ”grekiska känslan”. Barnen blev väldigt förtjusta i Fred, och ville gärna klappa och titta på honom. Några av barnen plockade en hög med maskrosblad som han sedan fick äta på golvet i byggrummet. Smaskens tyckte Fred! Just nu pratar vi mycket om djur/husdjur med barnen. Många barn har djur hemma, och även de som inte har det tycker om att prata om olika djur. På förmiddagen fick Hugo, Olof, Elliot och Axel inviga vår lilla snickar-hörna som vi har skapat uppe på vinden. Tillsammans med Pethra fick dom hamra, spika och såga ut i trä. Sen fick dom måla sina fina konstverk. På eftermiddagen ville Mattis, Maja och Olof leka med Fred, så dom satt i en liten ring och såg på när han utforskade deras leksaker. Många skratt och diskussioner hörde vi där inifrån. Susanne har under dagen fixat så barnens regnställ och stövlar fått sin plats här på övervåningen, och barnen har själva fått hämta upp sina kläder och hänga på sina nya platser. Thilde och Signe klädde ut sig till prinsessor och sprang in till spegeln för att se hur fina dom blev. Ett litet gäng byggde stora slott av kuddarna i kuddrummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar