torsdag 16 september 2010

Stora barn i Hakarp vecka 35

Måndag: Vi har tänkt oss att varje vecka ha två barn som är djurskötare. Detta innebär att de under sin vecka följer med en fröken varje dag till djuren och matar, byter vatten, städar och gosar. Under morgonens samling bestämdes vilka barn som ska vara veckans djurskötare, det blev Oskar och Alva. Självklart är alla barnen alltid välkomna till djuren! Under förmiddagen lekte barnen ute på gården, tillsammans med de små barnen. Under tiden passade Susanne och Pethra på att möblera om här uppe, som ni säkert märkt. På eftermiddagen lekte barnen inne i dockvrån och i byggrummet. Till mellanmål serverades populära pannkakor!


Tisdag: Efter frukost höll Pethra i en liten morgonsamling, där dom sjöng en stund. Sedan pratade dom om vilka små djur som vi har hemma. Som ni vet ska vi iväg på utflykt till 4H-gården på måndag, och vi vill att barnen ska vara så väl förberedda som möjligt. På förmiddagen var vi på gården och vi fick till allas förtjusning besök av en skylift. Den tyckte barnen var spännande att titta på, när den åkte upp och ner från vårt tak. Det var så fint väder idag, så vi tog med oss ett spel ut som Mattis, Axel och Maja spelade. Det var ett spel som handlar om att sortera sopor, vilket passar bra då vi försöker prata med barnen om just miljö här på förskolan. På eftermiddagen fick Melvin, Olof och Oskar spela samma spel, medan Stella, Signe, Tindra och Maja följde med de små barnen på promenad. Dom gick bort förbi kyrkan, och tittade på fina saker i naturen. Oskar fick följa med till djuren efter spelandet och hjälpa till att mata dom. Till mellanmål blev det hemmagjord äppelyoghurt med banan och russin i. Sedan fick alla barnen leka inne fram tills det var dags att gå hem. Det byggdes flitigt i byggrummet denna eftermiddag.


Onsdag: På dagens morgonsamling sjöng vi bl.a. Vem är det som kommer på vägen och Kaninvisan. De barn som hade med sig egen leksak fick visa upp den och berätta om den. Maja har varit med Pethra och lagt in gurka idag. Detta är en av alla de inläggningar/saft och syltningar vi brukar göra vid den här årstiden. Som ni säkert förstår så kommer inte alla att få delta vid alla saker men alla kommer att få delta vid något! På fm. hade vi rörelse i skogen. Barnen fick instruktioner hur de skulle ta sig till skogen, t ex nu ska ni springa härifrån och bort tills det bruna staketet tar slut. Här tränar man både med hjärna och fysik, även att se hur bra barnen kan ta en instruktion och sedan utföra den. Väl i skogen så fick barn och fröknar springa upp och ner för backarna, gå balansgång på ett fällt träd och även leka fritt i skogen. På em. pratade Angelica med en del barn om sopsortering och barnen tillverkade olika sorters ”sopkorgar”. Elliot och Tindra har bakat sirapskakor med Elliots mjöl, efteråt fick vi alla provsmaka Det var mums! Mellanmålet åt vi tillsammans med dom små barnen ute. Det blev frukt, vattenmelon och mjölk. Idag fick vi sällskap av Majas pappa, som stannade och drack en kopp kaffe. Det var mycket trevligt! Resten av dagen fick barnen leka fritt. Olof och Edit stod en lång stund vid vår whiteboardtavla och bildade olika ord- och sifferkombinationer av våra magneter.


Torsdag: Innan vi rusade ut i det fina vädret på förmiddagen, samlades alla barn för en liten prat- och frukt stund. Pethra berättade om att det idag var 20 år sedan Kyrkbacken i Huskvarna startade, och att vi ska fira med drop-in fika för alla där idag. Sen blev det mycket lek utomhus. Elliot, Axel, Olof, Oskar och Mattis lekte en lång stund tillsammans med pinnar och grenar. Det såg väldigt roligt ut! Några barn lekte i den stora sandlådan, där det byggdes sjöar där båtarna kan åka, det bakades fina kakor och tårtor. Signe och Filip tyckte det var roligt att gunga en stund. Till lunch åt vi Carpviks special. Mitt under lunchen började vi fröknar sjunga några fina visor, och barnen tyckte det var mysigt. Vi sjöng bland annat ”jag ska måla hela världen lilla mamma”, ”brevet från lillan”, ”den förälskade hunden” och ”i min lilla, lilla värld av blommor. Några av barnen sjöng med så gott de kunde, bl.a. Elliot som kunde hela ”brevet från lillan”. Efter lunch tog vi oss en liten vilostund i soffan. Vi la oss mot varandra i en rad och blundade en stund. Det var skönt att samla lite kraft. Eftermiddagen har varit full av pyssel-aktiviteter. Axel, Alva, Elliot och Thilde har gjort fina halsband och armband. Sen skapades allt ifrån små hus till instrument som marackas. Tindra och Thilde har ridit runt på sina fina hästar, som heter ”Kajsa” och ”Bell”. En rolig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar