måndag 21 februari 2011

Stora barn Hakarp v.8

Måndag: Ny vecka! Nu är det riktigt kallt ute igen. Vintern vägrar släppa taget.
Under morgonen har barnen lekt med våra nya aktivitetslådor. De innehåller bla Barbie och Playmobil. Roliga saker tycker alla barn!
Förmiddagen ägnade vi åt kalas och sångsamling. Oskar fyllde år förra veckan men firades idag pga att han inte var här då. Efter kalaset sjöng vi önskesånger. Då blev det bla: "Hjulen på bussen", "Bä bä vita lamm, "Blinka lilla stjärna" och "Björnen sover". Vi avslutade med att leka sångleken "En bonde i vår by". Den leken går ut på att barnen går runt i en ring medan vi sjunger. De ska under tiden vi sjunger välja en fru, en hund, en katt osv. Vi ser att barnen gärna väljer samma kompisar hela tiden och hade därför ett samtal med barnen där vi pratade om hur viktigt det är att låta alla få bli valda någon gång. Även hur det kan kännas om man är den som inte blir vald. Vi ska pröva leken snart igen och se om barnen själva kommer ihåg vad vi pratat om eller om vi måste påminna igen.
Efter lunch(pannkakor som Oskar hade valt) läste vi ett kapitel ur Pippiboken. Idag kom det bovar till Kurrekurreduttön. Spännande!! Efter sagan klädde vi på oss och gick ut och lekte i det vackra men kalla vintervädret.

Tisdag: Under förmiddagen har vi lekt ute på gården. Fortsatt kallt idag. Under natten hade det kommit fin pudersnö som barnen samlade i hinkar. Snön hälldes sedan i ett torn som barnen byggt av däcken vi har på gården. Några barn lekte också pirater och några åkte stjärtlapp i backen.
Till lunch serverades idag lax med potatis och kall sås. Riktigt gott! När vi ätit färdigt vilade vi en stund till skön musik innan vi var redo för nya aktiviteter. Maja, Oskar, Olof och Axel målade sina Pippifigurer i lera som vi gjorde för ett tag sedan. De blev målade i fina glittriga färger. När de målat klart tog Signe och Alicia över ritbordet och målade vackra teckningar i glitterfärger. Thilde och Tindra lekte länge med våra nya Barbiedockor.
Elliot, Mattis och Aron spelade ett kombinerat matte/rörelsespel. Det gick ut på att man slog med två tärningar. Sedan fick barnen räkna ihop det antal ögon som tärningarna visade. Till varje summa hör en speciell bild på ett papper som visar något som barnet ska göra tex: "kryp som en bebis", "vicka på rumpan", "gå på knäna" eller "hoppa på ett ben". Ett riktigt roligt spel som sysselsatte barnen länge.
Resten av eftermiddagen ägnade vi åt fri lek. Barnen har bla lekt med rockringarna, byggt tåg med kuddarna och lekt med våra aktivitetslådor.

Onsdag: Idag har vi lekt hela dagen. En del människor säger kanske att idag har vi bara lekt! men så säger inte vi här på Kyrkbacken. Vi tycker ju att leken är ett av de viktigaste redskapen i vårt arbete med barnen. Barn lär dig mycket genom leken, det är också genom leken som barn bearbetar mycket i sin omvärld. Vi tycker att leken är viktig för barns utveckling, den fria leken är precis lika viktig, eller kanske viktigare än de flesta styrda aktiviteter. Den senare tiden här på Kyrkbacken så har killarna lekt mycket Star-Wars, en del kanske tycker att usch det är ju krig! men eftersom vi försöker att fånga barnens intresse så vore det ju fel av oss att inte ta tillvara på detta. Det är något som tar upp mycket av deras vardag för tillfället, vi vet att de har en hel del lego och filmer hemma. Barnen lär sig och varandra en hel del olika namn (som vi själva knappt kan uttala) det finns en hel del engelska ord. Redskap som de olika karaktärerna använder sig utav. Så språkträning men även matematiska övningar kan vi få till av de här lekarna. Empati, vilket är ett av våra mål diskuterar vi under lekens gång. Barnen delar oftast upp sig själva i olika lag, ibland blir det lite konflikter som vi vuxna får hjälpa barnen att lösa på bästa sätt. Den här leken följer ofta med barnen ut, ute har de mycket större utrymme för att flyga sina rymdskepp. Duellera vilket är en stor del av Star-Wars leken, det är då man använder sina lasersvärd, som har olika färger och svåra namn, olika effekter. Vi tycker att barnen leker på ett utvecklande sätt och vi finns ju med hela tiden.
Från Star-Wars till björnen sover, Alva och Aron tyckte att vi skulle leka det idag, självklart sa vi. Vi var 5 barn och en fröken från början, innan vi var klara hade alla barnen utan två anslutit sig och en fröken till, summa av kardemumman blev 20 st. Det var glada tjut och mycket spring.

Torsdag: Idag var vi i kyrkan och träffade prästen Karin. Hon är så mysig tycker vi. Idag berättade hon om Johannes döparen när han träffade Jesus vid floden Jordan. Hon använde sig utav flanobilder som barnen fick hjälpa till att sätta upp. Det var även en hel del sång idag, Säg vem har skapat?, jesus kärlek bubblar över, vi sätter oss i ringen och många fler. Eftermiddagen åkte vi stjärtlapp utomhus och lekte med våra aktivitetslådor inomhus. Lådorna är mycket uppskattade och barnen är rädda om sakerna och har förstått hur viktigt det är att man frågor om man får leka med dom. Även hur viktigt det är att man plockar i allt i lådan när man är klar, vilka duktiga barn vi har här på Kyrkbacken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar