onsdag 29 september 2010

Stora barn Hakarp v.39

Måndag: Idag bestämde vi oss för att gå ut på en härlig skogspromenad. Susanne och Pethra vandrade iväg med Alva, Hugo, Elliot, Axel, Olof och Melvin. Efter att vi gått en liten bit hittade vi en fin plats med utsikt där vi stannade och åt vår medhavda frukt. Vi tittade oss också omkring för att upptäcka vad det fanns för växter i vår närhet. Vi hittade olika mossor,svampar och ormbunkar bla. Sedan fortsatte vi vår färd in i skogen. Vi klättrade upp på berg och ned igen flera gånger. Vi följde olika stigar och skogsvägar och till slut kom vi ut på Lekerydsvägen. Vi hade alltså gått en bra bit. Vi gick sedan vägen tillbaka till förskolan. Denna vandring var säkert en halvmil lång och under hela promenaden hade vi ett gäng glada barn med oss som traskade på utan minsta klagan. Tänk vad barn klarar fast vi kanske inte alltid tror det!
De barn som inte följde med ut i skogen stannade denna förmiddag inne och målade fina teckningar.
Under eftermiddagen hjälptes barn och fröknar åt med att baka äppelpaj som vi sedan åt upp till mellanmålet.

Tisdag: Utelek på gården under förmiddagen. Vi tog hand om våra djur och den här veckan är det Alicia och Hugo som har lite extra hand om dem. Under utevistelsen lektes det mamma-pappa-barn i sandlådan där det bakades tårtor med sås till. Flera barn cyklade och några lekte kurragömma.
Efter lunch och vila hade vi sång- och rytmiksamling. Idag var det Melvin, Signe, Olof, Stella, Oskar och Thilde som var med. Vi spelade på olika instrument och sjöng sånger till. Barnen fick,precis som förra gången, turas om att vara orkesterledare och räkna in så att alla skulle börja spela samtidigt. Ett stort uppdrag som tags på största allvar. Instrumenten växlade vi emellan varandra så att alla skulle få pröva på alla instrument. Trumman var väldigt populär. Vi sjöng och spelade några av sångerna vi spelade vid förra samlingen men barnen fick också turas om att välja sång. En sång som är väldigt populär och som alltid väljs när vi sjunger är Pippi Långstrump-sången. Vi avslutade samlingen med att ge orkestern en stor applåd.

Onsdag: Utflyktsdag med fikaryggsäck! Kl.10.00 traskade 12 barn och tre fröknar iväg in i skogen. Den här dagen hade vi siktet inställt på Alvas trädgård. Vi hade fått det beskrivet för oss vilka vägar och stigar vi skulle gå i skogen. När vi gått en stund kom vi fram till en kohage. Här blev vi lite förvillade och visste inte riktigt hur vi skulle gå, därför ringde vi till Alvas mamma för att få ytterligare vägbeskrivning. Vi hade gått lite för långt och vände därför om för att ta in på den rätta stigen. Även nu lyckades vi svänga av åt fel håll och när vi gått en stund till kom vi fram till en gård. Här bor min farfar, sa Hugo. Rätt som det var kom mycket riktigt Hugos farfar och även hans farbror åkande i en traktor. De blev nog ganska överraskade när de fick se hela barnaskaran på gården. De var väldigt trevliga mot oss och hämtade t.o.m. en liten kattunge som barnen fick klappa. De hade också söta kalvar och två jättestora grisar på gården som vi tittade på. Här tog vi också en paus och satte oss ned och fikade det vi hade med oss i våra väskor. Gott! När vi fikat klart och tittat lite närmre på grisarna började vi vår vandring hemåt. Vi hade en ganska lång bit att gå men vi tog det i långsam takt och därför gick det riktigt bra. Alla barn (och även fröknar) blev nog ändå ganska glada när vi skymtade förskolan på håll.
Väl framme satte vi oss till bords och åt med god aptit. Idag serverades lax med potatis och kall sås. Efter maten hade vi en stunds välbehövlig vila med sagoläsning.

Torsdag: På förmiddagen har Hugo och Elliot hjälpt till i köket med att sila äppelsaften som vi gjorde häromdagen. De hjälpte även till med att mäta upp rätt mängd med socker som vi sedan blandade i saften. Saften hälldes sedan upp i små glasburkar som barnen fick göra etiketter till och sedan ta med sig hem och bjuda familjen på.
Förmiddagen innehöll även ett kyrkobesök. Karin berättade för oss om när Maria får besök av en ängel som talar om för henne att hon ska få ett barn. Barnen fick hjälpa till att sätta upp flanobilder på tavlan så vi även kunde se berättelsen. Vi sjöng också olika sånger bla. "Glöm inte bort att änglarna finns" och "Jesus älskar alla barnen".
På eftermiddagen har vi målat och klippt och klistrat och haft en hel del fri lek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar